MCS Tips!Uncategorized

Beveilig uw iPad of iPhone!

Beveilig uw iPad of iPhone!

Natuurlijk gebruikt u uw iPad of iPhone overal. Thuis op de bank, in een luie stoel op vakantie of onderweg in de trein. Maar door het platte formaat kunt u het zicht op het apparaat verliezen. Beveilig uw iPad/iPhone tegen diefstal en ongewenst gebruik.

 

Codeslot

De iPad/iPhone is te beveiligen met een pincode. Daardoor krijgt de gebruiker pas toegang tot het apparaat als de juiste code is ingetikt. U hebt de keuze tussen een viercijferige code of een (langer) wachtwoord. iPad Air 2, iPad mini 4, iPhone 6 en iPhone 7 hebben een vingerafdruksensor. Als op deze modellen iOS 9 of 10 staat, moet u een zescijferige code gebruiken. Stel de code zo in:

 • Tik op Instellingen .
 • Tik op Toegangscode (tik bij uw iPad of uw iPhone op Touch ID en toegangscode).
 • Tik op Zet code aan.
 • Bedenk een code die u gemakkelijk kunt onthouden. Typ deze code in.
 • Herhaal de code.

Uw  iPad en uw iPhone zijn nu beveiligd. Als u het apparaat in de energiebesparende sluimerstand zet hebt u daarna alleen toegang tot de iPad /iPhone als u de code invoert.

 

Tip
‘Vraag om code’ staat standaard ingesteld op ‘Direct’. Dat wil zeggen dat als de iPad/iPhone in de sluimerstand gaat, meteen het codeslot actief wordt. Maar u kunt ‘Vraag om code’ ook instellen op bijvoorbeeld ‘na 1 minuut’ of ‘na 15 minuten’. In dat geval wordt het codeslot pas na respectievelijk 1 of 15 minuten actief.

 

Touch ID

Bij de iPad Air 2, iPad mini 4, iPhone 6 en iPhone 7 is het ook mogelijk om het apparaat te beveiligen met een vingerafdruk. In de Thuisknop zit een vingerafdruksensor, die vingerafdrukken herkent. In plaats van het typen van een toegangscode legt u uw vinger op de Thuisknop om de iPad/iPhone te ontgrendelen. Stel dat als volgt in:

 • Tik op InstellingenTouch ID en toegangscode.
 • Tik op Voeg een vingerafdruk toe.
 • Plaats uw vinger op de Thuisknop.
 • Plaats uw vinger met korte tussenpozen op de Thuisknop.
 • Pas uw greep aan en tik op Ga door.
 • Plaats de rand van uw vinger met korte tussenpozen op de Thuisknop. Wissel de stand van uw vinger steeds een beetje.
 • Klik op Ga door.
 • Voeg eventueel nog meer vingers toe door bovenstaande stappen te herhalen.

 


 

Automatisch slot

Via Instellingen > Algemeen (iOS 9) of Instellingen > Beeldscherm en helderheid (iOS 10) vindt u de optie ‘Automatisch slot’. Die term is wat ongelukkig gekozen omdat het de lading niet helemaal dekt. Met deze instelling regelt u namelijk niet dat de iPad/iphone op slot gaat, maar dat hij automatisch in de sluimerstand gaat. U kunt kiezen uit de opties ‘2 minuten’, ‘5 minuten’, ’10 minuten’, ’15 minuten’ of ‘Nooit’. Kies de instelling die u prettig vindt. Wat veiligheid betreft is het aan te raden het automatisch slot te gebruiken in combinatie met het codeslot. Daardoor zorgt u er namelijk voor dat uw iPad/iPhone zichzelf in de sluimerstand zet. U krijgt weer toegang tot het apparaat door de cijfercode in te tikken.

 

Het besturingssysteem updaten

Het besturingssysteem van de iPad/iPhone heet iOS. Versie 10 is de recentste versie. Het is raadzaam nieuwe updates te installeren. Deze updates bevatten vaak ook aanpassingen die relevant zijn voor de beveiliging van de iPad/iPhone. Controleer als volgt of de recentste versie aanwezig is op de iPad/iPhone:

 • Tik op InstellingenAlgemeen > Software-update.
 • Alleen als u de recentste versie nog niet hebt geïnstalleerd, ziet u nu de update ‘iOS 10‘. Tik op Download en installeer om de update te installeren. Maar maak eerst een reservekopie van uw bestanden.

 

Apps updaten

Ook van de apps die op de iPad/iPhone staan, kunnen nieuwe versies verschijnen. Maak er een gewoonte van deze regelmatig bij te werken. Of u updates hebt, ziet u eenvoudig aan de App Store. In de rechterbovenhoek staat dan een rood bolletje met een cijfer. Dat cijfertje vertelt u van hoeveel apps er een nieuwere versie beschikbaar is. Installeer ze als volgt:

 • Tik op App Store.
 • Tik rechtsonder op Updates.
 • Tik bovenaan op Werk alle bij.
 • Voer het wachtwoord in van uw Apple-ID en tik op OK.

Alle updates worden nu geïnstalleerd.

 

Schadelijke software

Voor schadelijke software hoeft u op de iPad/iPhone niet bang te zijn. Apple ziet namelijk streng toe op alle programma’s die in de App Store worden uitgebracht. Dus alle apps zijn uitgebreid door Apple gecontroleerd. Verder is de iPad/iPhone zo gemaakt dat alle apps los van elkaar werken en geen toegang hebben tot andere delen van het apparaat. Daarom is een antivirusprogramma voor de iPad/iPhone niet nodig.

 

Spam en phishing

De iPad/iPhone beschermt u niet tegen spam en phishing. Daarvoor gelden de gebruikelijke, algemene regels: gebruik gezond verstand, tik niet op verdachte links en laat u nooit verleiden privacygevoelige informatie, zoals uw pincode, door te geven. Meer informatie over phishing, spam en fraude en oplichting op Facebook leest u hier op onze website – nieuws.

 

MCS organiseert regelmatig diverse computer en iPad/iPhone cursussen. Onze trainingen zijn zowel gericht op particulieren als op het bedrijfsleven. U bent ook van harte welkom bij ons kantoor in Lisse. Meer informatie op www.megacomputerservices.nl .

 

Internet

Wie thuis via wifi verbinding maakt met internet, heeft doorgaans een beveiligde verbinding. Dat wil zeggen dat u pas toegang krijgt tot het wifi-netwerk, nadat u een wachtwoord hebt ingevuld. Anderen hebben geen toegang tot uw netwerk. U kunt met het veilige netwerk dus bijvoorbeeld gewoon internetbankieren. Onderweg komt u soms onbeveiligde verbindingen tegen. Deze vormen een risico: anderen kunnen, zonder dat u het merkt, meekijken. Dat is geen probleem als u alleen wat surft op Megacomputerservices.nl of Nu.nl. Maar op een openbaar onbeveiligd netwerk, kunt u beter niet internetbankieren of andere privacygevoelige zaken uitvoeren. Lees hier de volledige artikel over onveilige openbare Wifi Netwerken.

 

Bron: Apple en internet artikelen