Microsoft heeft Windows 11 wereldwijd uitgebracht op 4 oktober 2021. Vanaf deze datum kunnen computergebruikers dit nieuwe besturingssysteem downloaden en installeren. Windows 11 is een gratis upgrade voor iedereen die nu Windows 10 heeft, mits je pc of laptop het aan kan. Verder startte ook de verkoop van nieuwe pc’s en laptops met de recentste Windows-versie.
Wel of niet overstappen naar Windows 11?
Miljoenen computers over de hele wereld zullen dus geleidelijk en gratis worden geüpgraded naar Windows 11. Is het al nodig om naar dit kersverse besturingssysteem over te stappen en hoe werkt dat?
Wie krijgt Windows 11?
Windows 11 werkt dus niet op alle pc’s. Het besturingssysteem stelt namelijk hoge eisen aan de hardware. Zo mag de processor niet te oud zijn. Verder is er vergeleken met Windows 10 meer werkgeheugen en opslagcapaciteit vereist. Microsoft stelt ook wat specifieke voorwaarden, zoals een aparte beveiligingschip (TPM 2.0). Kijk met de gratis applicatie PC Health Check of de computer met Windows 11 overweg kan.
Zo check je of jouw pc of laptop al geschikt is voor Windows 11
Op vrijwel elke moderne pc of laptop zal je Windows 11 kunnen draaien. Veel van de systeemeisen zijn niet direct bedoeld voor consumenten, maar voor fabrikanten van de computers. Een pc of laptop die met Windows 11 wordt verkocht, zal moeten voldoen aan de eisen die Microsoft stelt. Met een handige tool kan jij controleren of jouw pc of laptop Windows 11 kan draaien. Lees hieronder meer.
De minimale systeemeisen voor een upgrade naar Windows 11 zijn als volgt, in vergelijking met de eisen zoals die gelden voor Windows 10:
Minimale systeemvereisten
- Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-bits processor of systeem op een chip (SoC).
- Geheugen: 4 GB RAM.
- Opslag: 64 GB of groter opslagapparaat.
- Systeemfirmware: Geschikt voor UEFI Secure Boot.
- TPM: Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0.
- Grafische kaart: DirectX 12-compatibele grafische kaart / WDDM 2.x.
- Beeldscherm: > 9″ met HD-resolutie (720p).
- Internetverbinding: Microsoft-account en internetverbinding vereist voor installatie van Windows 11 Home.
- Voor bepaalde functies is specifieke hardware vereist, zie gedetailleerde systeemvereisten op de website van Microsoft.
Compatibiliteit controleren
PC Health Check-app
Gebruik de PC Health Check-app om te zien of je huidige pc voldoet aan de vereisten voor Windows 11. Als dat zo is, kun je een gratis upgrade krijgen zodra deze wordt uitgerold. Deze app is beschikbaar op de website van Microsoft.
De bedoeling is dat dit programma je vertelt of je Windows 11 kan draaien en als dat niet zo is, waarom niet. Zie scherm hierboven. In de praktijk werkt dat echter niet altijd even goed. Op het systeem kwam de tool, ook in de nieuwste versie, niet verder dan de volgende foutmelding:
Ook wat als eerste opvalt, is dat de ‘dubbele’ systeemeisen voor de 32- en 64bit-versies van deze OS zijn komen te vervallen. De simpele reden is: er zal geen 32bit-editie meer verschijnen van Windows 11.
De minimale systeemvereisten van Windows 11 zijn veranderd ten opzichte van Windows 10
Er is nu een CPU met twee cores en met een kloksnelheid van ten minste 1 GHz vereist, ook heb je 4 GB aan geheugen nodig en 64 GB aan vrije schijfruimte. Verder komt Windows 11 nu alleen in een 64-bitvariant, heeft je moederbord een zogenaamde TPM-chip nodig van versie 2.0, evenals Secure Boot en uefi. En je videokaart moet DirectX 12 ondersteunen. Vooral die TPM-eis zal toch voor een aantal oudere pc’s roet in het eten gooien voor een upgrade naar Windows 11.
TPM-chip
Een TPM-chip kan op een veilige manier encryptiesleutels opslaan en is onder andere nodig voor bijvoorbeeld BitLocker. Het is niet duidelijk waarom Microsoft nu precies eist dat computers zo’n chip hebben. Je kunt controleren of jij zo’n chip hebt door de specificaties van je pc, laptop of moederbord te bekijken.
Windows 11 is dus beschikbaar: wat is er veranderd?
Het besturingssysteem krijgt voor het eerst in zes jaar een écht grote update. Wat is er nieuw? We zetten het op een rij.
Een nieuw ontwerp
Er is bij Windows 11 flink geknutseld aan het uiterlijk. Vensters zijn in de hoeken licht afgerond, na enkele jaren waarin strakke vormgeving het belangrijkst was. Het startmenu en de pictogrammen op de taakbalk staan nu in het midden, al kun je ze weer op de oude positie plaatsen.
Het menu ziet eruit als een venster met vastgemaakte pictogrammen, een zoekvak en een uitknop rechtsonder. De mogelijkheid om zelf groepjes programma’s met een kopje erboven samen te stellen, gaat waarschijnlijk verdwijnen en het menu zou ook niet meer van grootte kunnen veranderen.
Na het verschijnen van Windows 8 en Windows 10 kreeg Microsoft veel kritiek op vernieuwingen, waaronder juist het Start-menu. Daardoor werden geleidelijk de aanpasmogelijkheden weer uitgebreid. Of Microsoft hiervan geleerd heeft zal de definitieve versie uitwijzen.
Microsoft Teams
Het veelgebruikte Microsoft Teams, voor online ontmoetingen, wordt straks standaard met Windows 11 meegeleverd.
Weer een slimme zet van Microsoft: De techreus zette in het afgelopen jaar flink in op Teams, omdat veel meer mensen tijdens de coronapandemie gingen thuiswerken. Door de software in het besturingssysteem in te bakken, kan het bedrijf in één klap veel meer mensen bereiken.
Nieuwe knopjes rechtsboven bij vensters
De bekende knopjes rechtsboven in een venster hebben een interessante uitbreiding gekregen. Je kunt nu direct de positie van het venster selecteren, via duidelijke rechthoeken die de verschillende venster-lay-outs tonen.
Android-apps
Binnenkort staat ook Android-apps in de Windows Store. Bekend is dat de techniek die het mogelijk maakt om deze mobiele apps te laten werken op Windows 11 is van Intel, maar het zou ook op een pc of op een laptop met een AMD-processor moeten werken.
Dit betekent dat populaire smartphone-applicaties ineens massaal op desktopcomputers en laptops te gebruiken zijn. Dit is een slimme zet van Microsoft want het sluit aan op wat concurrent Apple doet: Macs met de nieuwe Apple-processoren kunnen apps voor iPhone en iPad draaien.
Widgets
Widgets werden oorspronkelijk in Vista samen met de Windows Sidebar geïntroduceerd, maar dat werd later door Microsoft weer teruggedraaid. Widgets zijn kleine vensters met specifieke informatie, zoals het huidige weer of de beurskoersen.
Hoewel je in Windows 10 via de Windows Store ook weer widgets kan installeren, was niet iedereen van die omweg op de hoogte. Door ze in Windows 11 weer toe te voegen, zullen er mogelijk meer mensen gebruik van maken.
Windows 11 het einde voor Skype
In het nieuwe Windows 11-besturingssysteem dat Microsoft aankondigde, ontbreekt de oude bekende videobelprogramma Skype. Teams zit voortaan wel standaard in Windows 11, dit geldt voor zowel persoonlijke als zakelijke gebruikers. Dit betekent dus het einde voor Skype.
Stuur deze nieuwsbrief door aan familie, vrienden of kennissen die dit nodig hebben!
Kom je er niet uit? geen probleem! Wij helpen je graag!
Om onze klanten nog meer van dienst te kunnen zijn, levert Mega Computer Services (MCS) uit Lisse al 16 jaar een Complete Oplossing (Advies, Verkoop, Installatie, Reparatie, Hulp aan huis en Computertraining). Shop nu op onze webwinkel MCS MegaStore op https://www.mcsmegastore.nl
Heb je nog vragen of advies nodig? Je bent altijd van harte welkom bij onze Showroom in Lisse! Wij helpen je graag! Maak Nu een Afspraak (0252) 211 211 of kom langs bij onze kantoor in Lisse. Meer informatie vind je op www.megacomputerservices.nl
Bron: MCS, Microsoft en Internet artikelen.