Hoe kies je de juiste laptop?

Kopen van een laptop of een pc kan lastig zijn. Er is een groot aanbod en hoe weet je welke je moet kiezen? Een geschikte laptop of pc is voor iedereen verschillend en hangt af van je wensen en het gebruik ervan. Mega Computer Services helpt je graag om de beste laptop of pc te vinden die naadloos aansluit bij je wensen.

 

Welke laptop past bij jou?

Jij bent op zoek naar een nieuwe laptop. Bij het kiezen van de juiste laptop is het belangrijk te bepalen wat je ermee gaat doen. Ga je alleen internetten en e-mailen? Dan moet je laptop aan andere eisen voldoen dan wanneer je een laptop zoekt om video’s en foto’s te bewerken of voor gaming. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is daarom: wat wil ik ermee doen? Wij helpen je de laptop kiezen die bij jouw gebruikssituatie past.

 

Internetten, e-mailen en tekstverwerken

Een verslag typen of een mailtje sturen, dat kan met elke laptop. Ook films en muziek streamen is geen probleem. Als je jouw laptop alleen voor simpele taken gebruikt kun je ook met een wat kleiner budget uit de voeten. Kies bijvoorbeeld voor een Chromebook of een laptop met een goedkopere processor, zoals een Celeron of Pentium.

 

 • Elke processor
 • 2 GB werkgeheugen of meer
 • Elk inchformaat

 

Studie of Basis

 

Als je jouw laptop elke dag meeneemt naar college, is het wel zo fijn als hij niet te zwaar is en makkelijk in je tas past. Wil je een laptop waarmee je zonder problemen meerdere vensters in je browser open hebt staan, ga dan voor minimaal een Intel Core m3 processor. Voor snel opstarten kies je voor een SSD.

 

 1. Minimaal een Intel Core i3 of Ryzen 3 processor
 2. Maximaal 15,6 inch en 2 kg
 3. Chromebooks zijn geschikt, afhankelijk van welke applicaties je nodig hebt

 

Fotobewerking

 

Ga je aan de slag met serieuze fotobewerking of grafisch ontwerp, kies dan voor een laptop met minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor. Met voldoende werkgeheugen draai je programma’s als Photoshop of Illustrator tegelijk met andere programma’s. Een Full HD zorgt ervoor dat je jouw werk scherp op je beeldscherm ziet verschijnen.

 

 1. Minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor
 2. Minimaal 8 GB werkgeheugen
 3. Minimaal een Full HD beeldscherm

 

Videobewerking

Voor het monteren van video’s heb je nog wat extra kracht nodig. Een krachtige processor is noodzakelijk als je niet ‘eeuwig’ op het renderen van je films wilt wachten. Wil je nog meer grafische kracht voor vloeiende bewegende beelden, dan biedt een dedicated videokaart uitkomst, maar het is geen vereiste voor het bewerken van video’s.

 

 1. Minimaal een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor
 2. Minimaal 8 GB werkgeheugen
 3. Minimaal een Full HD beeldscherm

 

Gaming

 

Met gamen bedoelen we geen Patience, maar hebben we het over titels als Fortnite, Battlefield of League of Legends. Met een Intel Core i5 en 8 GB werkgeheugen is jouw laptop al geschikt voor games. Wil je genoeg grafische kracht, dan heb je in ieder geval een NVIDIA GeForce GTX 1050 videokaart nodig. Voor VR games is dat de GTX 1060.

 

 1. Minimaal een NVIDIA GeForce GTX 1050 videokaart
 2. Minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor
 3. Minimaal 8 GB werkgeheugen

 

Zakelijk gebruik

 

Een zakelijke laptop biedt voor jou als zzp’er of voor jouw bedrijf een aantal voordelen ten opzichte van een ‘gewone’ laptop. Zo is de garantie vaak uitbreidbaar en hebben deze laptops een stevige behuizing. Laptops met Windows 10 Pro hebben een aantal handige features, zoals extra beveiliging van je bestanden en op afstand verbinding maken met een computer.

 

 1. Windows 10 Pro
 2. Een aluminium behuizing (eventueel militair getest)
 3. MacBooks zijn ook geschikt


Een laptop of een pc?

Een nadeel van de compactheid is wel dat een laptop minder goed presteert dan een pc of iMac van dezelfde prijs. Pc’s zijn simpelweg sneller, hebben meer geheugen en bieden beter beeld en geluid voor hetzelfde geld. Je betaalt dus voor de mobiliteit van een laptop. Bij eenvoudige taken als tekstverwerken en internetten zul je van het ­verschil in prestaties weinig merken. Je merkt het wel duidelijk als je ­bijvoorbeeld de nieuwste games wilt spelen of video’s wilt bewerken. Er zijn zeker laptops te koop waarop je 3D-games kunt spelen en video’s editen, maar daar betaal je dan wel honderden euro’s extra voor.

Een ander nadeel van laptops is dat het niet meevalt om ze later te ­upgraden. Dus nieuwere, betere ­onderdelen toevoegen, zoals extra ­geheugen of een grotere harde schijf. Bij een pc kun je dit vaak zelfs nog wel zelf doen. Bij een laptop is het een klus voor een professional en zijn de mogelijkheden beperkt.


Windows of Apple?

De twee belangrijkste besturingssystemen op de laptop zijn Windows van Microsoft en Mac OS van Apple. Windows-laptops zijn er van veel verschillende merken, zoals Acer, HP en Toshiba, en daarmee ook soorten en maten. Apple-laptops worden MacBooks genoemd: daar zijn maar enkele typen van. MacBooks zijn altijd laptops van hoge kwaliteit en onder andere goed geschikt voor zware computertaken met audio en video. Daar is de prijs ook naar.

Als je een goedkope of goed betaalbare laptop wilt, zijn MacBooks niet echt geschikt. Alhoewel een refurbished (tweedehands) MacBook beter te betalen is. Wil je een besturings­systeem op een goedkopere laptop waarvoor veel software, zoals games, te koop zijn, dan is de keuze voor Windows een goed idee. Is geld niet echt een probleem en zoek je een gebruiksvriendelijk, vernieuwend besturingssysteem waarbij de ­computer makkelijk kan communiceren met ­apparaten als de iPhone, iPod en iPad? Dan is een MacBook de juiste keuze.

Microsoft heeft Windows 11 aangekondigd die lijkt op het eerste gezicht op Apple! Wat wel opvallend is, is dat alle shortcuts op de taskbar voortaan in het midden zullen worden getoond. Precies zoals concurrent Apple dat al jaren doet met MacOS. De nieuwe Windows-versie moet in het najaar van 2021 klaar zijn. Windows 11 is een gratis upgrade voor iedereen die nu Windows 10 heeft, mits je pc of laptop het aan kan. Lees hier meer gerelateerde artikel: “Maak je pc of laptop klaar voor Windows 11”


Tot slot

Welk type laptop je ook kiest: let altijd op de accuduur en het aantal aansluitingen. Vooral als je vaak op plekken computert zonder stopcontact, is een accu die lang meegaat van belang. En veel aansluitingen, zoals USB 3.0, op de laptop is handig, omdat je dan zonder problemen gelijktijdig allerlei apparaten aan je computer kunt koppelen.

Kom je er niet uit? geen probleem! Wij helpen je graag! 

Ook op onze kantoor in Lisse ben je van harte welkom!
Bel of mail ons voor een afspraak: (0252) 211 211, info@megacomputerservices.nl

Maak een Afspraak!

Zie ook onze gerelateerde artikelen: “Maak je pc of laptop klaar voor Windows 11”