MCS Tips!

Kun jij phishingsites herkennen? De antwoorden

Stel: je krijgt een e-mail van je bank waarin je wordt doorgestuurd naar de website. Hier moet je inloggen om bij bepaalde gegevens te kunnen. Grote kans dat het phishing is. Weet jij hoe je dit kunt herkennen? Lees de antwoorden hier.

Deze antwoorden horen bij de test ‘Kun jij phishingsites herkennen?’. We raden je aan om die eerst te doen als je dat nog niet gedaan hebt.

Test: Kun jij phishingsites herkennen?

Vraag 1: Welk van de onderstaande websites is echt van de Rabobank?

Antwoord: C

Antwoord A is niet juist. Kijk maar naar de letter ‘n’ in de naam ‘rabobank’. Die heeft een klein streepje  naar rechts onderaan de letter. Het is dus helemaal geen ‘n’! En er staat dus niet ‘rabobank’.Antwoord B leidt je naar de website ‘particulieren.nl’. Hoe werkt dat? De URL ‘www.rabobank.particulieren.nl’ is als volgt opgebouwd:

    • https (HypertTekst Transfer Protocol Secure): is het beveiligde protocol, zeg maar ‘de taal’,  waarmee jouw webbrowser communiceert met de server die je gaat bezoeken
    • www (World Wide Web): subdomein; meestal staat hier www maar dat hoeft niet
    • rabobank: ook dit is het subdomein; je kunt dus alles op deze plaats invullen
    • particulieren: de domeinnaam
  • nl (Top Level Domain): dit kan een tweeletterige landcode zijn (nl voor Nederland) maar ook ‘com’, ‘org’, of ‘edu’.

Alles wat na de ‘/’ staat verwijst naar webpagina’s op de server die je bezoekt.

Hoe controleer je een url?

Zoek de Top Level Domain. In dit voorbeeld is dat ‘nl’. Kijk welk woord of welke naam er voor de punt staat: ‘particulieren’ in dit geval. Je verwacht naar de Rabobanksite te gaan maar door je analyse blijkt dat niet zo te zijn. Opgepast dus!

Vraag 2: Welk van de onderstaande websites is van de ING?

Antwoord: C

Bij antwoord A begint de URL met ‘http’. Het is een onveilige verbinding, anders zou er ‘https’ staan. Alle banken gebruiken het beveiligde HTTPS-protocol (HypertTekst Transfer Protocol Secure). Dit kan dus niet de URL van de bank zijn.Bij antwoord B staat een open slotje. Dit geeft aan dat het geen beveiligde verbinding is. En omdat banken altijd een beveiligde verbinding gebruiken, is dit antwoord ook niet goed. Soms wordt een onveilige verbinding aangegeven met een gesloten hangslotje met een streep of een kruis er doorheen. Bij URL C kom je met een beveiligde verbinding bij de ING-bank terecht.

Vraag 3: Welk van de onderstaande websites is echt van SNS Bank?

Antwoord: A

De echte SNS-bank gebruikt de domeinnaam ‘snsbank’. Antwoord B is dus niet juist. Hoe weet je welke domeinnaam een bank gebruikt? Eenvoudig: google de naam van de bank even en ga naar de website die goole aangeeft als die van de bank. In de URL vind je de juiste domeinnaam.

Antwoord C leidt je naar de URL van het domein ‘bank.nl’. Zeker niet naar de SNS-bank. Hoe dat werkt kun je lezen in het antwoord op vraag 1.

Antwoord A is dus juist.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen telefoonnummer (0252) 211 211. Wij helpen je graag! MCS bestaat al 14 jaar tot uw dienst!


Hoe kan ik mijn alle thuis draadloze apparaten (PC, Laptop, Tablet en Mobile Phone) Beveiligen?

Internetcriminelen worden steeds inventiever. Als bezitter van diverse ICT-apparaten (PC, Laptop, Tablet en Mobile Phone) zal je jezelf  hiertegen moeten weren anders gaat er vroeg of laat iets mis. Dan ben je de dupe van bijvoorbeeld identiteitsfraude of fraude bij het internetbankieren.

Het MCS-Keurmerk is er voor de technische beveiliging van al je ICT-apparatuur zoals uw PC, Laptop, Mobile Phone en Tablet. Het is een veiligheidskeuring die de 7 belangrijkste punten op het gebied van beveiliging en controle checkt en waar nodig updatet. Net als bij de APK van je auto. Banken keren schade van fraude bij internetbankieren niet meer uit, zolang je niet alles hebt gedaan aan de technische beveiliging van je ICT-apparatuur. Het MCS-Keurmerk biedt de zekerheid van goede beveiliging.

Laat al uw thuis draadloze apparaten (PC, Laptop, Tablet en Mobile Phone) APK keuren met het MCS-Keurmerk!
Maak direct een afspraak! Wij komen bij u langs alles controleren en deskundige beveiligingsadvies geven! Geen Voorrijkosten! 30 jaar ervaring in ICT!

Wij helpen je graag!

Met vriendelijke groeten,

ing. Megahed Abd El Nabey

ICT-Adviseur/Consultant

Mega Computer Services (MCS)
Tel: 0252-211 211
Mob: 06-532 559 11
Vennestraat 36D, 2161 LE Lisse
E-mail: info@megacomputerservices.nl
Service: www.megacomputerservices.nl
Webshop: www.mcsmegastore.com

Bron: Het TV Programma Opgelicht!