Let Op! Afpersmail met bestaand wachtwoord!

Momenteel ontvangt de Fraudehelpdesk veel meldingen binnen over e-mails waarin gedreigd wordt met het verspreiden van erotische filmbeelden. In deze mail worden wachtwoorden genoemd die afkomstig zouden zijn uit bestanden in uw computer. Zelfs verschillende melders hebben aangeven dat er daadwerkelijk diverse accounts gehackt zijn op hun computers.

Hoe deze hackers te werk gaan?

Volgens de afzender van deze afpersmails heeft hij zichzelf toegang tot uw computer gegeven. Vervolgens heeft hij, toen u zogenaamd een porno-website bezocht, via uw eigen webcam beschamende beelden van u gemaakt. Om te voorkomen dat deze filmbeelden onder uw contacten verspreid worden, moet u binnen 48 uur een bedrag betalen in bitcoins.

De oplichter (de afzender) probeert extra indruk te maken door aan te geven dat hij een virus heeft geïnstalleerd. Ook staat er dat u deze e-mail met niemand zou mogen delen want dan stuurt het systeem automatisch een verzoek naar servers en zullen zij alle gegevens naar sociale netwerken sturen. Verder worden in deze mails wachtwoorden genoemd die afkomstig zouden zijn uit bestanden in uw computer.

Volgens de Fraudehelpdesk is vernomen dat er daadwerkelijk diverse accounts gehackt zijn. Daarom adviseren wij u dan ook dit wachtwoord per direct te wijzigen.

Wat is een Datalek?

Bij een datalek gaat het om toegang tot of vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens bij een organisatie, zonder dat dit de bedoeling is van deze organisatie. In werkelijkheid zijn uw gegevens afkomstig uit een datalek, bijvoorbeeld bij Yahoo, Dropbox of LinkedIn. De door u gebruikte inloggegevens, bestaande uit uw e-mailadres en een wachtwoord, zijn daarmee openbaar geworden. De afpersers gebruiken deze openbare lijsten met gelekte wachtwoorden om u onder druk te zetten. Ook kunnen zij deze gegevens gebruiken om uw accounts te hacken.

Gehackt of niet, wat nu?

Voorkomen is beter dan genezen! De inhoud van deze mail is pure bluf. De oplichter (afzender) heeft geen enkele informatie over uw internetgedrag. Betaal dus niets. Ze proberen de e-mail realistischer te maken door gelekte wachtwoorden te vermelden. Verander deze wachtwoorden direct overal waar u deze gebruikt. Gebruik voor elk account een uniek en sterk wachtwoord.

Bent u toch gehackt dan kunt u dit melden bij de politie, bij de Fraudehelpdesk en bij uw Bank. Vervolgens verwijder deze e-mail bericht uit uw postvak. Ook kunt u beter voorlopig niet internetbankieren met uw gehackte computer, uw computer controleren op sporen en uw computer volledig laten schoonmaken.

Hoe bescherm je computers tegen Hackers?

Met Norton 360 bieden we je nu een nieuw en verbeterd functieaanbod.

Profiteer van meerlaagse bescherming in één oplossing: bescherming voor je apparaten tegen virussen, phishing en andere online bedreigingen, een VPN voor je online privacy op wifinetwerken, wachtwoordbeheer om je wachtwoorden en aanmeldingen te genereren en op te slaan, plus Cloudback-up voor pc om gegevensverlies vanwege ransomware of een defecte vaste schijf te voorkomen.

Stuur deze nieuwsbrief door aan familie, vrienden of kennissen die dit nodig hebben!

Bron: MCS, Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Politie, Fraudehelpdesk, Norton Security en internet artikelen.