Let Op! Bericht over besmetting met coronavirus in Nederland is een Hoax!

Op Whatsapp en op sociale media circuleren valse berichten van de NOS. Een recente voorbeeld van een Hoax bericht is dat er in Utrecht en Overvecht zouden vijf personen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dit bericht is uiteraard nep: deel het dus niet.

In dit specifieke geval hoopt iemand paniek te zaaien met nepnieuws over het coronavirus: de afbeelding is door één of andere grapjas in elkaar gezet en voorzien van de NOS-huisstijl om het overtuigend te doen lijken. Er gaan echter al mails rond die zogenaamd informatie over het coronavirus bevatten waar malware aan gekoppeld zit. Het is dan ook goed om dergelijke berichten altijd kritisch te bekijken en ze vooral niet te delen.

Hoe gevaarlijke is een Hoax en hoe kan ik mijzelf ertegen beschermen?

Een nepwaarschuwing, in het Engels hoax genoemd, is een nep e-mailbericht. De boodschap van een hoax-bericht kan divers zijn.

Er zijn hoax-berichten bekend die zich doen voorkomen als een donor e-mail alsook berichten die waarschuwen voor een bepaald bestand op uw computer wat een virusbestand zou zijn of dat een account geblokkeerd is. Bijvoorbeeld van uw bankrekening of e-mail account. In alle gevallen is de boodschap onjuist en kan de verwarring en ook schade enorm zijn.

U herkent een hoax aan één of meer van de volgende kenmerken:

  • er wordt gevraagd de e-mail aan zoveel mogelijk mensen door te sturen
  • er wordt geprobeerd u bang te maken
  • er wordt beloofd dat u geld kunt verdienen
  • er worden bekende bedrijven genoemd om een betrouwbare indruk te maken
  • heel veel hoofdletters (wat SCHREEUWERIG overkomt)
  • slechte spelling en grammatica

Daarnaast kunt u gebruik maken van de zoekfunctie op deze website. Gebruik als zoekterm een bepaalde term of aanduiding die in het bericht wordt genoemd.


Wat kunt u zelf doen?

Ga niet in op de inhoud van de kettingbrief en stuur niets door. Verwijder het mailtje en markeer de afzender als ongewenste e-mail. Eventuele latere mail van deze kettingmailer komt dan niet meer in uw Inbox. Als u niet ingaat op de inhoud van de berichten, is er geen schade voor uw computer.

Voorbeelden van Hoax berichten:

Bericht over besmetting met coronavirus in Utrecht is een Hoax

WhatsApp-bericht over coronavirus in Nederland is een Hoax

Wat hoopt de afzender te bereiken?

In veel gevallen halen de afzenders van Hoaxes een grap uit en maken daarbij gebruik van de goedgelovigheid van de ontvangers. De mensen die deze boodschappen doorgeven gaan ervan uit dat ze hun mede-gebruikers een plezier doen. Maar door vrienden en familie te waarschuwen voor vermeende risico’s en gevaren, irriteren ze hen alleen maar. Laat de berichten u niet van slag brengen. De afzenders van Hoaxes verspreiden bewust valse informatie.


Nepnieuws is vaak verzonnen verhalen als manier om een mening te vormen

Belangrijk om te weten: Nepnieuws is in feite nieuws dat is verzonnen en geen feiten als basis heeft. Wanneer het op sociale media, op WhatsApp groep en andere platforms verschijnt, lijkt het vaak legitiem als het het uiterlijk van een gerenommeerde publicatie imiteert.

Er zijn nepberichten over beroemdheden, bedrijven en zelfs hele groepen mensen die de schuld krijgen van iets negatiefs. Net als bij een hoax, willen de makers van nepnieuws een sterke emotionele reactie uitlokken bij de lezer door verrassende, extreme of schandalige berichten als middel te gebruiken. Dit heeft een doel: als iemand bang of boos is, zal hij of zij eerder een leugen geloven. Als het een mening bevestigt die de lezer al eerder heeft gehad, dan wordt nepnieuws gevaarlijk: door nepnieuws voelen steeds meer mensen zich bevestigd in hun overtuigingen en voelen ze zich niet alleen met hun meningen.

Cybercriminelen gebruiken dit mechanisme om phishinglinks te plaatsen of malware te verspreiden door mensen aan te zetten op een nepnieuwsbericht te klikken.

Bron: NOS, Opgelicht en Internet artikelen.