Let Op! Cyberaanvallen op banken! Welke digitale dreigingen door de oorlog in Oekraïne?

Telefoontje namens de bank naar aanleiding van valse e-mail. Momenteel ontvangt de Fraudehelpdesk erg veel meldingen over e-mails zogenaamd uit naam van diverse overheidsorganisaties (KvK, MijnOverheid, etc). Er wordt gevraagd op een link te klikken en persoonlijke gegevens in te vullen. Degenen die dat doen worden vervolgens benaderd door de desbetreffende instantie zelf of “een medewerker van de Bank”.

Cyberaanvallen op banken en overheden

Digitalisering maakt onze levens over het algemeen makkelijker en maakt onze welvaart groter. Dit leidt echter ook tot een hoge mate van afhankelijkheid van digitale systemen. In het afgelopen jaar zijn de digitale aanvallen in Oekraïne veel in het nieuws geweest. Cyberaanvallen op banken en ministerie Oekraïne liepen deels via Nederland. Dat heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gemeld op hun website.

Het is nooit eerder door cyberaanvallen in het land op zo’n grote schaal onrust gezaaid, Paspoortaanvragen konden niet verwerkt worden, pinautomaten werkten niet overal meer en coronatoegangsbewijzen waren ontoegankelijk. Ook Nederlandse servers werden gebruikt bij deze DDoS-aanvallen.

Welke impact heeft deze digitale oorlog op Nederland?

Nederland heeft een van de beste digitale infrastuctuur van Europe en Cypercriminele maken misbruik van. Ook Nederland kan nogsteeds een doelwit worden van Russische tegenacties. Verschillende soorten aanvallen zijn voorstelbaar. Zo kunnen er pogingen tot het besmetten van systemen plaatsvinden ten behoeve van phishing-campagnes, spionage, inzetten van ransomware, DDoS-aanvallen of malware. Afhankelijk van de schaal en de duur van de verstoring kan dat leiden tot verstoring van vitale processen en maatschappelijke ontwrichting.

Cyberrisico’s voor particulieren en bedrijven

Ransomware
Met ransomware kan een hacker je computer volledig blokkeren. Om weer toegang te krijgen tot je pc, moet je losgeld betalen. Het advies is om dit niet te doen. Er is geen zekerheid dat de hackers de blokkade van je pc opheffen. Om het risico op ransomware te voorkomen is het verstandig om continu online en offline back-ups te maken voor extra zekerheid. Dit kan een mogelijke blokkade terugdraaien waardoor waardevolle gegevens niet verloren gaan.

Menselijke fouten
Ook veelvoorkomend zijn de menselijke fouten. De mens is binnen de techniek de zwakste schakel en daar maken cybercriminelen goed gebruik van. Denk hierbij aan het klikken op een geïnfecteerde link, het invullen van gegevens op een gehackte website en het verkeerd omgaan met vertrouwelijke informatie. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Kwetsbaarheden in software
Software is een cruciaal, doch zeer kwetsbaar onderdeel van onze digitale infrastructuur. Het Nationaal Cyber Security Center waarschuwt voor ‘potentieel grote schade’ door een ernstige kwetsbaarheid in Apache Log4j software. Advies is om de beschikbare updates zo snel mogelijk te installeren.

DDoS-aanvallen
Met een (Distributed) Denial-of-Service-aanval (DDoS-aanval) wordt de capaciteit van onlinediensten of de ondersteunende servers en netwerkapparatuur aangevallen. Het resultaat van deze aanval is dat diensten slecht of helemaal niet meer bereikbaar zijn voor medewerkers of klanten. Dit kan leiden tot grote (imago)schade. Het vormt een reële dreiging voor alle organisaties met onlinedienstverlening, zoals websites, waarvan de continuïteit van belang is.

Hoe bescherm je computers tegen Cyberaanvallen?

Met Norton 360 bieden we je nu een nieuw en verbeterd functieaanbod.

Profiteer van meerlaagse bescherming in één oplossing: bescherming voor je apparaten tegen virussen, phishing en andere online bedreigingen, een VPN voor je online privacy op wifinetwerken, wachtwoordbeheer om je wachtwoorden en aanmeldingen te genereren en op te slaan, plus Cloudback-up voor pc om gegevensverlies vanwege ransomware of een defecte vaste schijf te voorkomen.

Stuur deze nieuwsbrief door aan familie, vrienden of kennissen die dit nodig hebben!

Bron: MCS, Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Politie, Fraudehelpdesk, Norton Security en internet artikelen.