Let Op! Datalek van 533 miljoen Facebookers!

Groot datalek bij Facebook ontdekt! Een bestand met de privégegevens van miljoenen Facebookgebruikers is online verschenen. In het bestand staan gegevens als naam, woonplaats en telefoonnummer van meer dan 533 miljoen gebruikers, waaronder ruim 5,4 miljoen Nederlanders. Aldus NOS, Opgelicht en Business Insider. Experts waarschuwen dat deze gegevens kunnen worden misbruikt..

Het gaat om gegevens die al in 2019 zijn buitgemaakt volgens persbureau Bloomberg. In dat jaar werd een database vol telefoonnummers van gebruikers van Facebook ontdekt door de website TechCrunch. De gegevens zouden zijn verzameld door misbruik te maken van een functie om contacten automatisch op te zoeken op Facebook. Door willekeurige nummers in te vullen in die functie, konden profielen en telefoonnummers aan elkaar gekoppeld worden. Facebook zei destijds dat niets erop wees dat de telefoonnummers door kwaadwillenden zijn misbruikt.

Facebook Datalek kan gebruikt worden voor oplichting

Het gevaar van dit grote Datalek is vooral dat de gegevens gebruikt kunnen worden voor oplichting via o.a. E-mail, SMS en WhatsApp. Oplichters zijn voortdurend aan het verzamelen van persoonlijke gegevens en hoe meer gegevens zo’n oplichter over je heeft, hoe overtuigender hij/zij het bericht kan maken en persoonlijk versturen via SMS, E-mail en/of WhatsApp.  Met de gelekte gegevens kunnen oplichters proberen je vertrouwen te winnen, bijvoorbeeld door je naam of werkgever te noemen. Wees dus altijd alert en laat je niet oplichten.

Kijk voortaan de komende tijd goed uit voor phishing via SMS, E-mail en WhatsApp!

Als de informatie een maal online staat dan is het onmogelijk om deze van het internet te laten verdwijnen. Elke Datalek is te veel. Toch betekent dat niet dat je helemaal niks kunt doen. Wees de komende tijd extra alert op gerichte pogingen tot oplichting via e-mail, sms of WhatsApp. Oplichters zijn zeer slimme criminele en door gebruik te maken van de juiste persoonsgegevens is het voor deze oplichters een stuk makkelijker om het bedrog op overtuigende wijze vorm te geven. Ook als mensen je gericht benaderen via SMS, E-mail of WhatsApp waar de nodige informatie in staat, dan is nog niet gezegd dat de inhoud van het bericht ook daadwerkelijk op waarheid berust.

Controleer al je wachtwoorden en ga voor de zekerheid na of je voor meerdere platformen hetzelfde wachtwoord gebruikt. Is dat betreffende wachtwoord ooit gelekt? Dan is het voor oplichters en criminelen aantrekkelijk om de combinatie van e-mailadres en wachtwoord op meerdere platformen te proberen in de hoop dat het ergens een keertje raak is. Dat wordt ook wel ‘credential stuffing’ genoemd.

Tweestapsverificatie

MCS raadt je aan om tweestapsverificatie in te schakelen voor alle apps en accounts die je daartoe de mogelijkheid bieden. Met de tweestapsverificatie wordt het dan een stuk moeilijker voor de oplichter, zelfs als hij je inloggegevens heeft bemachtigd. Zomaar binnendringen wordt het dan voor hem een stuk moeilijker.

Wat is tweestapsverificatie en hoe werkt het op Facebook?

Tweestapsverificatie is een beveiligingsfunctie die, in aanvulling op je wachtwoord, helpt je Facebook-account te beschermen. Als je tweestapsverificatie instelt, wordt je gevraagd een speciale aanmeldcode in te voeren of je aanmeldpoging te bevestigen telkens wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot Facebook vanaf een onbekende browser of een onbekend mobiel apparaat. Je kunt ook waarschuwingen ontvangen wanneer iemand zich probeert aan te melden vanaf een niet-herkende browser of een niet-herkend mobiel apparaat.

Tweestapsverificatie inschakelen of beheren:

  1. Ga naar je beveiligings- en aanmeldinstellingen.
  2. Scrol omlaag naar Tweestapsverificatie gebruiken en klik op Bewerken.
  3. Kies de beveiligingsmethode die je wilt toevoegen en volg de instructies op het scherm.

Wanneer je tweestapsverificatie instelt op Facebook, wordt je gevraagd een van drie beveiligingsmethoden te kiezen:

  • Tikken op je beveiligingssleutel op een compatibel apparaat.
  • Aanmeldcodes van een verificatieapp van een derde partij.
  • Codes per sms-bericht op je mobiele telefoon.

Bron: MCS, NOS, Opgelicht, Business Insider, Bloomberg, Facebook en internet artikelen.