MCS Tips!

Let op! Duizenden computers getroffen door Ransomware! De virus verspreidt zich snel!

Een virus gijzelt duizenden Nederlandse computers, waardoor mensen niet meer bij hun foto’s en documenten kunnen. De ransomware die GandCrab heet verspreidt zich in razend tempo. Daarover schrijft RTL Nieuws:

.

Pas als slachtoffers duizend euro losgeld betalen kunnen ze weer bij hun bestanden. Gandcrab is niet nieuw. Al sinds begin dit jaar worden Windowscomputers geteisterd door het virus, maar pas de afgelopen twee maanden zien cybersecurity-experts een enorme stijging in Nederland. De ransomware wordt verspreid via bijlagen in e-mails. Ook zit het soms in illegale software. Mensen denken gratis software te downloaden, maar ondertussen wordt hun computer ‘gegijzeld’.

Nederland

Onderzoeker Thomas Maarseveen van cybersecuritybedrijf Steel Mountain ziet momenteel elke minuut nieuwe infecties. “Er zijn veel Nederlandse slachtoffers, maar je hoort er weinig over”, aldus Maarseveen tegen RTL Nieuws. Ook veel Duitse, Belgische en Britse computers zijn getroffen. Getroffenen hebben twee dagen de tijd om duizend euro te betalen. Daarna wordt het bedrag verdubbeld.

Alle GandCrab-infecties zijn live op een kaart te zien.

“GandCrab is een goed voorbeeld van ransomware die zich blijft ontwikkelen”, vertelt Dave Maasland van cybersecuritybedrijf ESET. “Er worden constant nieuwe trucjes aan toegevoegd om meer slachtoffers te maken.” De malware is populair onder criminelen. “Je kunt de malware huren en dan zelf verspreiden. Een deel van het buitgemaakte losgeld gaat naar de oorspronkelijke makers of onderhouders van de ransomware, de rest mag je zelf houden.”

 

1000 euro losgeld

GandCrab gijzelt de computer, zet alle bestanden op slot en vraagt het slachtoffer ruim 1000 euro losgeld om weer toegang te krijgen tot de bestanden. Je hebt twee dagen de tijd om te betalen. Daarna wordt het bedrag verdubbeld. De betaling vindt plaats via de cryptocurrencies Bitcoin of Dash.

Om het vertrouwen te winnen mogen slachtoffers gratis één bestand terugkrijgen. “Geen zorgen, we kunnen je helpen om al je bestanden terug te krijgen”, schrijven de criminelen achter GandCrab ook in het bericht dat op alle geïnfecteerde computers verschijnt. Er is zelfs een helpdesk die dag en nacht vragen van slachtoffers beantwoordt.

Zo ziet de GandCrab-ransomware eruit.

De Grootste Internet Gevaren en Wat kun je ertegen doen?

Om te voorkomen dat jouw computer wordt getroffen is het belangrijk om alle updates te installeren en uit te kijken met het openen van vreemde bestanden op je pc of laptop. Het beste is om van al je documenten en foto’s een backup te maken. Lees hier meer op onze website https://www.megacomputerservices.com/de-grootste-internet-gevaren/

 

 

Nog meer MCS Tips:

Let Op! Open het volgende E-Mail bericht NIET! Deze bevat “Ransomware Virussen”!

Een klant van MCS (Mega Computer Services) kwam op kantoor met het volgende E-Mail bericht! Zij heeft het E-mail bericht geopend en uitgeprint! Dus NIET Doen! CyberCriminelen zien dat!
Nogmaals Je Computer wordt dan gegijzeld door een Hacker! Je kan niet meer komen bij je foto’s en documenten! Je moet €1000,- betalen om deze vrij terug te krijgen! Zie hieronder een voorbeeld van een E-mail bericht van een Hacker! Wees dus voorzichtig en maak het NIET open! Deze dus Direct verwijderen, ook uit je Prullenbak!  Als je deze e-mail bericht toch hebt geopend dan neem direct contact op met je bank om je bankrekening tijdelijk te blokkeren totdat een computer deskundig je besmette computer heeft gecontroleerd! Bel ook de Politie voor een aangifte!
Kom je zelf niet uit of heb je een advies nodig dan zou ik zeggen Geen Stress, Bel MCS! (0252) 211 211! Wij helpen je graag!

 

Wij helpen je graag!

Met vriendelijke groeten,

ing. Megahed Abd El Nabey

ICT-Adviseur/Consultant

Tel: 0252-211 211
Mob: 06-532 559 11
Vennestraat 36D, 2161 LE Lisse
E-mail: info@megacomputerservices.nl
Web: www.megacomputerservices.nl

 

 

Bron(nen):   MCS, RTL Nieuws en Internet Artikelen