Uncategorized

Let op! Fraude en Oplichting op Facebook!

Kijk mee hoe Oplichters te werk gaan via Facebook!

Oplichting? Dat overkomt mij niet, zeggen veel mensen al snel. Maar wat als de oplichter zich via Facebook voordoet als een goede vriend die vraagt of je even kunt helpen?

Onlangs waarschuwde de Fraudehelpdesk al voor een nieuwe vorm van oplichting die via Facebook gepleegd wordt. Oplichters verzamelen informatie van accounts van stellen die gezamenlijk een profiel hebben op de site. Dit kan gaan om foto’s, vrienden en berichten die zijn geplaatst. Vervolgens starten ze een nieuw profiel onder de naam van een van de twee, zogenaamd los van hun partner. Via de chatfunctie op Facebook vragen ze vervolgens met een smoes geld voor te schieten voor een cadeau. Behulpzame vrienden zijn zo al overgehaald vele honderden euro’s voor te schieten. Die zien ze helaas nooit meer terug.

Oplichters blijven valse accounts aanmaken op Facebook waarmee ze mensen benaderen met de vraag of ze een cadeau voor een bekende willen voorschieten. Ook in de afgelopen maanden hebben zich weer gedupeerden bij de Fraudehelpdesk gemeld. Let dus op en wees allert als een vriend op Facebook vraagt eencadeau voor te schieten!

Check Facebook
Facebook draait momenteel een pilot waarmee het gebruik van valse profielen moet worden tegengegaan. Als dit goed werkt zou dat een mooie stap zijn in de strijd tegen oplichting, aangezien valse profielen voor tal van soorten oplichting worden gebruikt, zoals datingfraude en marktplaatsoplichting.

Advies

De Fraudehelpdesk raadt aan om altijd kritisch te kijken naar verzoeken waarin om geld gevraagd wordt, ook wanneer het afkomstig is van vrienden. Oplichters vragen bijvoorbeeld ook via gehackte accounts om geld omdat een vriend in nood zou zijn (zogeheten whaling*). Check dit verhaal altijd, voordat u geld overmaakt.

Wees bijzonder op uw hoede als vlak nadat een vriend een nieuw profiel heeft aangemaakt om geld wordt gevraagd. En bekijk ook even of ‘Barbara’ wel écht in de komende weken jarig is.

Bij twijfel en/of advies kunt u gerust contact opnemen met ons! Wij helpen u graag! Kijk ook op onze website en op onze Facebook voor meer informatie over Computerbeveiliging Tips en Trucs!

 

Let ook op Dating Fraude:

Zie filmpje hieronder! Misdaad Zonder Bloed gaat in op de ingewikkelde kanten van uiteenlopende vormen van fraude. Aan het woord komen onder anderen slachtoffers van datingfraude en acquisitiefraude en een psycholoog over de impact van de frauduleuze praktijken op de slachtoffers.

*WAT IS WHALING?

Bij whaling krijgt u een alarmerend bericht van iemand uit uw vriendenkring die zogenaamd in het buitenland vastzit en die zijn geld, telefoon en papieren kwijt is. Hij vraagt dringend om uw financiële hulp via een sociaal netwerk als Fracebook of simpelweg via e-mail. De mail heeft een dwingende toon.

Achteraf blijkt dat de account op het sociale netwerk van uw vriend gekraakt is door een fraudeur. Behulpzame vrienden die geld overgemaakt hebben beseffen pas later dat zij zijn opgelicht. De vriend in kwestie is zich nergens van bewust.

 

 

Bron: Fraudehelpdesk en Internet beveiligings artikelen.