Let Op: Hackers hebben het gemunt op je Smart TV!

Met de komst van de EK Voetbal in 2021 stappen meer mensen over op een smart tv.  Ze zijn in trek, zeggen de grote elektronicawinkels MediaMarkt, Coolblue en BCC. Vaak is het niet eens een bewuste keuze, want steeds meer tv’s die in de winkel staan zijn nu eenmaal smart geworden. Deze slimme tv’s komen met verschillende voordelen, maar helaas ook met nadelen. Ze kunnen namelijk gebruikt worden om je kijkgeschiedenis te tracken wat je doet en ze kunnen ook nog eens gehackt worden.

Van de EK Voetbal of van je favoriete Netflix films en series wil je natuurlijk genieten, samen met je gezinsleden of huisgenoten. De bank roept je en de popcorn is al klaar. Maar heb je er wel eens aan gedacht om jouw smart-tv te beveiligen? Smart-tv’s kunnen kwetsbaar zijn voor kwaadwillenden, net als andere thuisapparaten die verbonden zijn met het internet, die bijvoorbeeld jouw gesprekken opnemen of de controle over jouw apparaat overnemen. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om zorgeloos en veilig gebruik te maken van jouw smart-tv. Wij hebben ze hieronder voor jou op een rij gezet.

1. Bescherm de toegang (de inloggegevens) van je router

De router is het centrale punt naar al je thuisnetwerk apparaten. Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die “slimme” televisies bieden, wordt in de meeste gevallen de router gebruikt. Met dit apparaat kun je meerdere apparaten op jouw thuisnetwerk aansluiten en dit zonder individuele internetkabels te gebruiken. Maar een router die niet beveiligd is, kan een makkelijke prooi zijn voor cybercriminelen aanvallen. Een aanval kan bijvoorbeeld een crimineel in staat stellen om malware op jouw smart-tv te installeren. Om dit te bereiken moet de cybercrimineel toegang hebben tot jouw thuisnetwerk, wat hij of zij zal hebben als zij verbinding met jouw Wi-Fi kunnen maken of op een andere manier jouw router hebben gehackt.


2. Maak een lijst van jouw netwerken en apparaten

Bij een thuisnetwerk zijn er meerdere apparaten gelinkt aan jouw router. Een goede manier om jouw thuisnetwerk in kaart te brengen is om een lijst te maken van alle verbonden apparaten in je netwerk, Dit geldt voor zowel de apparaten die via de WiFi verbonden zijn als via de kabelverbinding. Op deze manier kun je thuisapparaten die je niet meer gebruikt uitschakelen. Ook ben je sneller op de hoogte van een poging tot inbreuk op je router, omdat je jouw eigen apparaten in het netwerk bij naam goed kent.

Het creëren van aparte netwerken met verschillende toestemmingen biedt ook veel voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld kwetsbare apparaten, zoals beveiligingscamera’s of zogenaamde home automation-apparaten, afscheiden van de rest van je apparaten waaronder je smart-tv . Dit om het risico op inbreuken zoveel mogelijk te verkleinen. Je kunt er ook voor kiezen om maar één van deze netwerken te delen met gasten (vrienden of kennissen) om zo de veiligheid van jouw eigen wifi apparaten te vergroten.

3. Configureer jouw smart-tv

Om de veiligheid en functionaliteit van je Smart-tv te garanderen moet je ook je smart-tv op de juist manier configureren. Je wilt toch geen enige zwakke schakel in je thuisnetwerk hebben. De meeste moderne Smart-tv apparaten hebben een gebruiksvriendelijke interface, waardoor het maar een paar minuten duurt om jezelf op de juiste manier te beveiligen.

Afhankelijk van je TV instellingen kan je via de Menu -> Systeem -> Slimme Beveiliging je Smart-tv configureren. Als eerste pas je de privacy-instellingen aan en bepaal je welke informatie jouw provider mag opslaan of delen met derden. Let wel op: Meerdere smart-tv-merken zijn in het nieuws geweest omdat zij heel veel informatie over hun klanten verzamelen, waaronder zelfs stemopnames. Alle functionaliteiten of koppelingen die je niet gebruikt, kun je beter uitschakelen. Denk er ook aan om de standaard beveiligingsinstellingen van de tv-leverancier aan te passen, zoals het inschakelen van een Slimme Beveiliging zoals Antivirusprogramma, automatische updates en Ouderlijk Toezicht opties.

Sommige Smart-tv hebben een ingebouwde camera met een ingebouwde microfoon. Als jouw smart-tv een ingebouwde camera heeft, onthoud dan dat dit ook een risico voor je privacy kan zijn. Schakel deze dus uit als je hem niet gebruikt of gebruik een webcamcover die je over de camera heen kunt plakken.

Hoe kun je jouw smart-tv beveiligen? Bekijk Video voor meer Tips:

4. Installeer de nieuwste updates van je Smart TV

Bijna elke moderne elektronische of computergestuurde apparaat heeft een zogenaamde firmware. Jouw smart-tv en andere verbonden apparaten bevatten ook firmware. De firmware van je smart-tv moet regelmatig geüpdatet worden, zodat alle bij de leverancier bekende bugs en kwetsbaarheden op jouw apparaat verholpen zijn. Het is bekend dat de meeste slimme apparaten updaten hun firmware niet automatisch, maar bieden wel de optie om dit in te schakelen. Is dit niet het geval? Dan zul je de updates handmatig moeten downloaden en installeren. Controleer in dat geval regelmatig op nieuwe updates en installeer deze zodra ze beschikbaar zijn.

5. Wees voorzichtig met het downloaden van Applicaties (Apps)

Let op met het downloaden van gratis en ongewenste applicaties! De verspreiding van malware via potentieel ongewenste applicaties (PUA’s) is een groot probleem. Neppe beveiligingssoftware, betaalde applicaties die zich voordoen als bestaande gratis applicaties of schadelijke software die eruit ziet als een spelletje of andere legitieme apps.

Oplichters en Cybercriminelen hebben een heel arsenaal aan trucs om jou op het verkeerde been te zetten. Schadelijke applicaties kunnen ook jouw smart-tv treffen, dus let goed op als je applicaties voor op je apparaten downloadt. Gebruik het liefst App Store of de Google Play Store, controleer ook de naam van de softwarefabrikant, ook controleer hoe vaak de app gedownload is en de recensies van gebruikers voordat je de apps definitief gaat downloaden.

6. Gebruik een betrouwbare beveiligingssoftware

Smart-tv’s kunnen geïnfecteerd worden met malware of andere dreigingen net zoals je computer of smartphone.
Je kunt daarom van een betrouwbare leverancier gebruiken om ook deze apparaten goed te beschermen.

In Google Play Store die real-time beveiliging hebben vind je meerdere opties beschikbaar. Zoals bieden tegen virussen, malware en ransomware. Er zijn sommige producten met een gratis proefperiode, deze kan je gebruik van maken om te bepalen welk product aan jouw behoeftes voldoet, daarna moet je betalen.

7. Blijf altijd alert en actief beveiligen

Blijf altijd alert en bedenk hierbij wel dat internetbeveiliging niet iets eenmaligs is. Het veilig houden van jouw smart-tv vereist regelmatige controles, updates en aanpassingen. Op die manier kun je niet alleen nu veilig genieten van de EK voetbal en van jouw favoriete serie, maar ook bij het kijken van alle toekomstige tv media. 

Stuur deze nieuwsbrief door aan familie, vrienden of kennissen die dit nodig hebben!

Kom je er niet uit? geen probleem! Wij helpen je graag!

Om onze klanten nog meer van dienst te kunnen zijn, levert Mega Computer Services (MCS) uit Lisse al 16 jaar een Complete Oplossing (Advies, Verkoop, Installatie, Reparatie, Hulp aan huis en Computertraining).

Heb je nog vragen of advies nodig? Je bent altijd van harte welkom bij onze Showroom in Lisse! Wij helpen je graag!

Maak Nu een Afspraak (0252) 211 211 of kom langs bij onze kantoor in Lisse. Meer informatie vind je op www.megacomputerservices.nl

Bron: MCS, Samsung en internet online beveiligingsartikelen.