Webcriminelen zetten in de weken voor Sinterklaas, de kerstdagen en Oud en Nieuw een tandje bij door met nepwebsites consumenten op te lichten. Dat kan de feestdagen wel flink verpesten. Wie erin trapt en een bestelling plaatst, krijgt niets geleverd.
De feestdagen komen eraan en dat is leuk voor ons allemaal maar cybercriminelen zien in deze periode van het jaar een buitenkansje om toch mensen gegevens af te troggelen en op te lichten. Hoe meer we in deze coronatijd online winkelen en bankieren, hoe groter de kans dat deze criminele beet hebben. Cybercriminelen zijn dus extra actief rond de feestdagen. Zo herken je nepwebsites, lees hieronder meer.
Nepwebsites lijken heel veel op de bekende winkels
De Webcriminelen proberen vooral consumenten in de val te lokken door websites te ontwerpen die lijken op de bekende adressen waar we winkelen of bankieren. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van veiligheidsspecialist Mimecast. Ook de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft onderzoek gedaan naar deze nepwebshops.
Hoe herken je een Nepwebsite?
Om een Nepwebsite te herken advisert SIDN consumenten om te kijken naar de manier van betalen. SIDN zegt ‘Vaak bieden webshops meerdere betaalmogelijkheden, zoals iDEAL. Als je daar niet mee kunt betalen, kan het een aanwijzing zijn dat er iets niet klopt. En als je alleen maar met creditcard kunt betalen, kan het ook verdacht zijn. Hoeveel mensen in de oplichting trappen en hoeveel geld ze kwijt zijn, is niet bekend. Maar dat het veel geld oplevert, is duidelijk, anders zouden oplichters het niet doen’.
Leeftijd van websites
Ook de stijging van het aantal nepsites blijkt ook uit de leeftijd van de verdachte domeinnamen. De helft van de verdachte adressen was minder dan drie maanden eerder geregistreerd. Het inzicht dat veel nepwebwinkels recent geregistreerd zijn, suggereert dat de domeinen speciaal voor feestmaanden zijn aangemaakt’, aldus SIDN.
De meeste nepwebshops staan op domeinnamen die al eerder waren geregistreerd. De oude eigenaren hebben de registratie laten verlopen, en ineens is de website van een architectenbureau of de slagerij om de hoek veranderd in bijvoorbeeld een schoenenwinkel.
Pakket opnieuw laten bezorgen
Volgens Mimecast ook nepbezorgbedrijven zijn eveneens om in de gaten te houden. Oplichters zijn voortdurend opzoek naar andere manieren om te frauderen en de boel te belazeren. Deze criminelen zijn gehaaid en dat weten wij. Toch tuinen we vaak in hun oplichtingstrucs. Consumenten ontvangen bijvoorbeeld een e-mail of sms-bericht over een niet afgeleverd pakket, afkomstig van een net echt lijkend bezorgbedrijf. De pakketontvanger wordt dan verzocht om creditcardgegevens in te vullen of een klein geldbedrag te betalen om het pakket zogenaamd opnieuw te laten bezorgen.
Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook
De veiligheidsspecialist Mimecast ontdekte dat op één dag vijfduizend nieuwe domeinen met Amazon erin werden geregistreerd. Criminelen gebruiken onder meer domeinnamen met woorden als Amazon en Walmart erin.
Deze nepadressen zijn wel te herkennen omdat ze net iets afwijken van de echte webwinkels. Bijvoorbeeld bij de URL staat .nI met een hoofdletter I (i) in plaats van een l (L). Je moet dus altijd alert blijven en goed opletten als je zo een “webwinkel” bezoekt.
Wat moet je nu doen?
Stel, je bent inderdaad opgelicht. Wat moet je doen? Ook Thuiswinkel.org adviseert het volgende voor consumenten: ‘Allereerst meld je het bij Consuwijzer.nl. Hoe meer gedupeerden bekend zijn, hoe zwaarder het probleem gaat wegen. Ook wij ontvangen graag je melding. ‘
Als je betaald hebt met creditcard, meld dan bij je creditcarhttps://www.thuiswinkel.org/consumenten/meld-misbruik-logodmaatschappij dat je slachtoffer bent geworden van fraude. In veel gevallen ontvang je dan je geld terug van de creditcardmaatschappij. Aldus Thuiswinkel.org.
Review Checken
Check regelmatig klanten reviews, vaak lees je zeer slecht reviews over deze malafide webshops. Let ook op: Er wordt regelmatig misbruikgemaakt van logo’s Thuiswinkel, Webshop Keurmerk en ICT Waarborg.
Raadpleeg regelmatig het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de Politie.
Bron: MCS, Opgelicht, SIDN, Mimecast, LMIO, De Consumentenbond, Thuiswinkel.org en Internet artikelen.