Let Op! Oplichters! Nep berichten van de Rabobank!

Veilig bankieren

Heb je een E-mail, Sms of een WhatsApp bericht ontvangen over het “controleren van uw Bankgegevens”? Of sta je te praten bij de pinautomaat en heb je niet in de gaten dat er over je schouder wordt meegekeken? Criminelen bedenken steeds creatievere manieren om jouw inlog- en betaalgegevens te krijgen. Trap er niet in en houd je geld veilig, laat je niet oplichten!

Er zijn oplichters actief die klanten bellen en zich voordoen als een medewerker van de Rabobank. Soms gebruiken ze daar met een slimme truc het telefoonnummer van de bank voor. Medewerkers van Rabobank zullen je nooit bellen om te vragen je limiet te verhogen of geld over te maken, bijvoorbeeld naar een kluisrekening. Hang op als je het niet vertrouwt en meld het aan de Rabobank.

Voorbeelden valse berichten

Criminelen ‘vissen’ naar je persoonlijke gegevens, dit heet phishing. Je ontvangt bijvoorbeeld een mail uit naam van Rabobank. Tenminste, zo lijkt het. Door ‘spoofing’ kunnen criminelen je laten geloven iemand anders te zijn. Deze mail, brief of sms is dan niet door de Rabobank verstuurd maar door een crimineel die probeert jouw persoonlijke gegevens of beveiligingscodes te bemachtigen. Zoals je pincode, pasnummer, inlogcode of signeercode.

Hoe herken je een phishing-bericht eigenlijk?
Hieronder zie een foto’s van een Nep Rabobank e-mail bericht. Kijk naar de Nep links op de foto en wees altijd alert! laat je niet oplichten!

Nep Rabobank e-mail bericht op je Mobiel:

Nep Rabobank e-mail bericht op je PC.

Nóóit doen:

  1. Klikken op de Nep links (zie foto’s hierboven)
  2. De oplichters website bezoeken en je bankgegevens controleren en doorgeven
  3. De pincode van je betaalpas doorgeven of online invullen

Fraude met WhatsApp

Er is ook veel fraude via WhatsApp. Iemand doet zich voor als een vriend of familielid en vraagt om met spoed een rekening te betalen. Wees hier heel voorzichtig mee. Bel altijd eerst de persoon (op het oude nummer) en controleer of dit een echt verzoek is.

Nóóit doen:

  1. Je betaalpas opsturen of afgeven aan iemand aan de deur
  2. De pincode van je betaalpas doorgeven of online invullen
  3. Een betaalverzoek van een onbekende afzender betalen

Phishing: vals bericht herkennen

Criminelen ‘vissen’ naar je persoonlijke gegevens, dit heet phishing. Je ontvangt bijvoorbeeld een mail uit naam van Rabobank. Tenminste, zo lijkt het. Door ‘spoofing’ kunnen criminelen je laten geloven iemand anders te zijn. Deze mail, brief of sms is dan niet door de Rabobank verstuurd maar door een crimineel die probeert jouw persoonlijke gegevens of beveiligingscodes te bemachtigen. Zoals je pincode, pasnummer, inlogcode of signeercode. Hoe herken je een phishing-bericht eigenlijk?

Hoe herken ik een phishing-mail of valse sms?

Is de link (URL) echt?
Het bericht bevat een link naar een valse website. Je wordt gevraagd om gegevens of beveiligingscodes in te vullen. Lees hieronder meer over het herkennen van de juiste URL.

Word je onder druk gezet?
In het bericht wordt aangegeven dat als je niet snel reageert, bijvoorbeeld je rekening geblokkeerd zal worden.

Wat wordt gevraagd?

De Rabobank vraagt je nóóit via een e-mail, sms of ander bericht om:

  • je betaalpas op te sturen
  • je pincode of wachtwoord online in te vullen
  • een nieuwe betaalpas aan te vragen of
  • in te loggen

Krijg je een kleurcode toegestuurd?
De Rabobank stuurt je nóóit via e-mail, sms of ander bericht een kleurcode of QR-code om te scannen.

Spoofing: doen alsof je iemand anders bent

Met spoofing doen criminelen net alsof ze iemand anders zijn. Door slimme trucjes kunnen criminelen hun telefoonnummer of de afzender van een sms er anders uit laten zien. Zo lijkt het voor de ontvanger net alsof een sms, WhatsApp-bericht of telefoongesprek van de Rabobank komt.

Controleer altijd eerst of het bericht wel echt is. Krijg je een telefoontje van iemand die zegt van de Rabobank klantenservice te zijn? Geef dan nooit je gegevens af en doe geen overboekingen. Stel vragen, wees kritisch en hang de telefoon op als je het niet vertrouwt.

Hoe herken ik een echte URL van de Rabobank?

  1. Check waar de link in je bericht naar toe gaat.
    Ga met je cursor over de link en de URL (het webadres), van de website waar je naar toe gaat verschijnt. Soms zie je de URL direct bij de link, soms links onder in je scherm.
  2. Check of de URL echt is.
    In een URL staat het belangrijkste deel altijd voor de eerste ‘/’. Bij een URL van de Rabobank staat vóór deze eerste ‘/’ altijd: rabobank.nl.
    Voorbeelden
    Goede URL: https://www.rabobank.nl/particulieren
    Foute URL: https://www.rabobank.nl.nu/

Hoe herken ik een vals betaalverzoek of valse Tikkie?

Je hebt een betaalverzoek met het Rabobanklogo of een Tikkie ontvangen terwijl je dat niet verwachtte. Controleer dan eerst de link.

  • Een echt betaalverzoek van de Rabobank begint altijd met
    https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek
  • Een echte Tikkie begint altijd met
    https://www.tikkie.me

Kijk voor meer informatie op de echte Rabobank website https://www.rabobank.nl/particulieren/

Stuur deze nieuwsbrief door aan familie, vrienden of kennissen die dit nodig hebben!

Bron: MCS, Rabobank en Internet artikelen