Nep websites en sms-berichten van De Rijksoverheid én De Nederlandsche Bank!

Momenteel is er op vrij grote schaal sprake van sms-berichten waarin de ontvanger namens de Rijksoverheid en De Nederlandsche Bank een kennisgeving omtrent een belangrijk bericht ontvangt. Wat zit daar precies achter?  Hoe werkt het? en waar moet je op letten? Lees hieronder meer!

De sms is afkomstig van telefoonnummer +31647208964. Deze telefoonnummer hoort bij een prepaid simkaart en wordt over enkele dagen afgedankt. Wie de link in het sms’je opent, belandt niet op Belangrijke-informatie.com, maar wordt meteen doorverwezen naar een Nep Website “Overzichten-kiezen.nl”. Het eerste domein is slechts één dag in de lucht en het IP-adres verwijst naar Oekraïense hoofdstad Kiev.

De Nep Sms bericht luidt als volgt. Zie tekst hieronder:

Nu is de vraag: Wat zit daar precies achter deze nep websites?  Hoe werkt het, en waar moet je op letten?

De nep website “Overzichten-kiezen.nl”. ziet als volgt uit. Zie foto hieronder. Hier is te zien de links naar de volgende banken:

  • ABN AMRO
  • ING
  • SNS Bank
  • Rabobank
  • Knab
  • RegioBank
  • Triodos Bank

De oplichters hebben achter elke knop een link geplaatst naar de nagemaakte inlogomgeving van de betreffende bank. Op deze manier hopen de oplichters jouw rekening binnen te kunnen dringen. Wat ze met het geld van plan zijn, moge onderhand wel duidelijk zijn.

De nepwebsite “Overzichten-kiezen.nl” is inmiddels geblokkeerd door o.a. Google! Als je deze benaderd dan krijg je direct een waarschuwing van een ‘Gevaarlijke en Misleidende website’.  Zie foto hieronder en Google Chrome waarschuwing:

De oplichters zijn dus voortdurend opzoek naar andere manieren om te frauderen en de boel te belazeren. Deze criminelen zijn gehaaid en dat weten wij allemaal. Toch tuinen wij massaal in hun online oplichtingstrucs.

 

Trap er niet in, houd je geld veilig en laat je niet oplichten!

Het is dus belangrijk om te weten dat de oplichters hun nep website doorverwijzen naar verschillende domeinnamen en subdomeinen. Dit  suggereert dat de nodige kopieën van deze nepsites al in de lucht staan voor ze gedetecteerd worden. Is het ene domein toch offline of geblokkeerd? Dan staat de vervanger achter de schermen alweer klaar. Het gevaar is in dit geval namelijk niet geweken zodra er één domein offline of wordt geblokkeerd. Daarom is het goed om extra scherp te zijn. Wees dus extra alert!

Zie hier ook meer over Oplichtingspraktijken: Pretexting is de oplichtingstruc van 2021!

 

Bron: MCS, Opgelicht, Fraudehelpdesk, Meldpunt en Internet artikelen.