MCS Tips!

Let Op! Oplichters stelen 200.000 euro via WhatsApp door familie na te doen! Met deze zes tips bescherm jij jezelf tegen deze fraude!

WhatsApp-fraude komt steeds vaker voor in Nederland. Criminelen vangen geld door zich bijvoorbeeld voor te doen als familielid via de berichtendienst. Met deze zes tips bescherm jij jezelf tegen deze fraude. Lees meer hieronder!

Oplichters stelen 200.000 euro via WhatsApp door familie na te doen. Het is oplichters gelukt om mensen geld afhandig te maken door zich voor te doen als familielid op WhatsApp. Zo maakten ze de afgelopen maanden bijna 200.000 euro buit. Dat meldt Security.nl op basis van de Fraudehelpdesk. Volgens de organisatie kwamen er in 2018 ruim 430 meldingen binnen van fraude via WhatsApp. In 99 van de gevallen zouden slachtoffers voor gemiddeld 2.000 euro zijn opgelicht. Een van de slachtoffers zou bijna 9.000 euro hebben betaald.

De criminelen zijn vaak op de hoogte van verhoudingen tussen familieleden en leren hoe hun slachtoffers met anderen praten. Daarvoor kijken ze bijvoorbeeld mee op openbare Facebook-profielen. MCS adviseert mensen die om geld worden gevraagd vervolgens telefonisch of via persoonlijk contact na te gaan of het klopt. Ben jij toch opgelicht via WhatsApp? Dan neem direct contact op met uw Bank en doe aangifte bij de Politie.

Tip: WhatsApp-fraude herkennen en voorkomen in 6 stappen

WhatsApp-fraude komt steeds vaker voor in Nederland. Criminelen vangen geld door zich bijvoorbeeld voor te doen als familielid via de berichtendienst. Met deze zes tips bescherm jij jezelf tegen deze fraude.

Zo herken en voorkom je fraude via WhatsApp

Er zijn verschillende manieren waarop je dergelijke oplichting kan herkennen. MCS zet ze voor je op een rijtje, zodat je cybercriminelen geen kans geeft.

1. Geef nooit een verificatie- of registratiecode van WhatsApp af

Geef nooit gegevens af als een persoon die jou benaderd opeens vraagt om een eerder ontvangen (WhatsApp-)code door te sturen. Doorgaans zoeken oplichters jouw nummer online via bijvoorbeeld Facebook of Marktplaats. Vervolgens veranderen ze op hun eigen telefoon het nummer in WhatsApp naar jouw nummer. Om deze registratie te voltooien, hebben ze een code nodig. Deze ontvang jij ter controle op je mobiele phone.

Vervolgens benaderen ze jou voor bijvoorbeeld een advertentie of iets anders, en gebruiken ze even later de smoes dat ze zojuist een code naar jou hebben gestuurd die bijvoorbeeld voor hun man was bedoeld. Deze vragen ze door te sturen. Hiermee registreren ze zich op WhatsApp als jou, en kunnen ze anderen oplichten onder jouw naam. Dit is dus een vorm van identiteitsfraude.

Werk hier nooit aan mee, door zulke codes nooit aan andere te geven of door te sturen. Een verificatiecode herken je omdat er in de sms ook staat dat het om een WhatsApp-registratiecode gaat.

2. Niet vertrouwen: bekende met onbekend nummer

Als de oplichter zich voordoet als een bekende, krijg je doorgaans een berichtje van een onbekend nummer met de WhatsApp-profielfoto van een bekende. Deze zogenaamde bekende vraagt bijvoorbeeld wegens geldnood of je iets voor kan schieten, en dat het haast heeft.

3. Bel de ‘bekende’ op

Wanneer je de persoon probeert te bellen, beweert de oplichter dat dit niet kan, of het blijkt om één of andere reden niet mogelijk. Bel degene als wie de nep-bekende zich voordoet in zo’n geval op vanuit je eigen adresboek. Zo weet je meteen of er iets niet klopt. Maak geen geld over totdat je diegene hebt kunnen bereiken.

4. Stel persoonlijke vragen

Het gesprek is vrij algemeen en gaat uiteindelijk over het geld dat de ‘bekende’ nodig heeft om bijvoorbeeld een openstaande rekening mee te betalen. Stel in zo’n geval persoonlijke vragen, waar een onbekende het antwoord niet op kan weten.

Bijvoorbeeld over waar jullie laatst samen hebben gegeten, welke auto je hebt (tenzij hiervan online foto’s openbaar te vinden zijn) of iets anders specifieks. Als de mogelijke oplichter deze vragen ontwijkt of ze niet weet, heb je vrijwel zeker met een cybercrimineel te maken.

5. Zoek het nummer op

Zoek het nummer op waarmee contact met je wordt opgenomen. Het kan zijn dat het nummer al bekend staat als frauduleus. Cybercriminelen gebruiken een bepaald telefoonnummer soms meerdere keren achter elkaar, voordat ze switchen naar een nieuw nummer. Staat het telefoonnummer op een zwarte lijst, dan weet je natuurlijk genoeg.

6. Scherm je profielen af

Veel oplichters verzamelen telefoonnummers via Marktplaats en plukken profielfoto’s van social media. Zet dus nooit je telefoonnummer op openbaar wanneer je een advertentie op Marktplaats plaatst.

Scherm daarnaast je Facebook- en Instagram-profiel zoveel mogelijk af. Zorg ook dat je vriendenlijst op Facebook niet op openbaar staat. Niet alleen jouw informatie, maar ook namen, onderlinge reacties en informatie over familie en vrienden zijn goed te gebruiken tijdens de fraudetruc.

Ook handig om te weten: WhatsApp ondersteunt nu authenticatie via Face ID of Touch ID

Er is een nieuwe versie van WhatsApp voor iOS verschenen die biometrische authenticatie via Face ID of Touch ID ondersteunt. Gebruikers kunnen er nu voor kiezen om de populaire chat-app via een scan van hun vingerafdruk of gezicht te ontgrendelen.

Dit moet extra bescherming bieden in het geval iemand toegang tot een al ontgrendeld toestel krijgt. Afhankelijk van de instellingen worden WhatsApp-notificaties nog wel gewoon getoond, alsmede de optie om snel een bericht terug te sturen. De volledige app is echter niet toegankelijk, tenzij de biometrische authenticatie succesvol is.

Op dit moment kunnen alleen iOS-gebruikers met WhatsApp versie 2.19.20 van de biometrische authenticatie gebruikmaken, maar vingerafdruk-authenticatie wordt inmiddels ook in de Android-versie getest, aldus WABetaInfo.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen telefoonnummer (0252) 211 211. Wij helpen je graag! MCS bestaat al 14 jaar tot uw dienst!

Hoe kan ik mijn alle thuis draadloze apparaten (PC, Laptop, Tablet en Mobile Phone) Beveiligen?

Internetcriminelen worden steeds inventiever. Als bezitter van diverse ICT-apparaten (PC, Laptop, Tablet en Mobile Phone) zal je jezelf  hiertegen moeten weren anders gaat er vroeg of laat iets mis. Dan ben je de dupe van bijvoorbeeld identiteitsfraude of fraude bij het internetbankieren.

Het MCS-Keurmerk is er voor de technische beveiliging van al je ICT-apparatuur zoals uw PC, Laptop, Mobile Phone en Tablet. Het is een veiligheidskeuring die de 7 belangrijkste punten op het gebied van beveiliging en controle checkt en waar nodig updatet. Net als bij de APK van je auto. Banken keren schade van fraude bij internetbankieren niet meer uit, zolang je niet alles hebt gedaan aan de technische beveiliging van je ICT-apparatuur. Het MCS-Keurmerk biedt de zekerheid van goede beveiliging.

Laat al uw thuis draadloze apparaten (PC, Laptop, Tablet en Mobile Phone) APK keuren met het MCS-Keurmerk!
Maak direct een afspraak! Wij komen bij u langs alles controleren en deskundige beveiligingsadvies geven! Geen Voorrijkosten! 30 jaar ervaring in ICT!

Wij helpen je graag!

Met vriendelijke groeten,

ing. Megahed Abd El Nabey

ICT-Adviseur/Consultant

Mega Computer Services (MCS)
Tel: 0252-211 211
Mob: 06-532 559 11
Vennestraat 36D, 2161 LE Lisse
E-mail: info@megacomputerservices.nl
Service: www.megacomputerservices.nl
Webshop: www.mcsmegastore.com

Bron: Security.nl, Fraudehelpdesk en diverse internet artikelen