Let Op! Spookfacturen namens ‘Waternet’, betaal niet!

Er zijn spookfacturen in omloop namens Waternet. Op dit moment worden mensen door oplichters benaderd uit naam van Waternet. Je bent ze zogenaamd € 326,91 verschuldigd voor een openstaande waterrekening, en als je niet op tijd betaalt dan ontvang je een aanmaning.

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hebben de oplichters bovendien betaalverzoeken klaargezet in de bankomgevingen van twaalf banken. Opvallend is daarnaast dat de nepsite van ‘Waternet’ door de oplichters bijzonder overtuigend is nagemaakt. Zo kun je deze poging tot oplichting herkennen.

Het begint zoals gebruikelijk met een mail, en wel van MijnWaternet <betaling@mijnwaternet.nl>. Waternet is natuurlijk niet de échte afzender en de oplichters hebben dit mailadres gewoon gespooft, maar jij zou zomaar het idee kunnen krijgen dat de mail wel degelijk van Waternet is.

Dit is een foto van het valse e-mail bericht (de nep links zijn rood gemarkeerd):

In de mail wordt vermeld hoe je kunt betalen?  Of je de openstaande rekening dan ook per direct even kunt voldoen. Zie oplichting tekst hieronder:
“Maak het bedrag over op rekeningnummer (IBAN) LT27 3250 0951 3301 2744  t.n.v. Waternet AGV. Betalingskenmerk/omschrijving: 3306-1983-1931-3155”

Echter het geld gaat naar een Litouwse bankrekening ((IBAN) LT27……), reden genoeg om te kunnen inschatten dat het hier om oplichting gaat. Gewoon deze e-mail bericht verwijderen.

Een addertje onder het gras?

Zoals gebruikelijk bij dit soort oplichting praktijken zie je dat dit domeinnaam slechts één dag oud is en dat er geen enkele informatie over de eigenaar te vinden valt. Klik je op de link in de mail? Dan beland je op het domein Energie-factuur.site/water/waternet.html. Let dus op en laat je niet oplichten!

Pas ook op: De nepsite van ‘Waternet’ is echter goed en overtuigend nagemaakt. Je belandt op een pagina met een verwijzing naar de betaalmodule. Ook die betaalmodule ziet er professioneel en levensecht uit. Oordeel zelf maar.

Bespreek al die fraudevormen met je familie!

Tot slot: Voorkomen is beter dan genezen. Het is ook goed om na te denken over hoe je kunt voorkomen dat anderen in phishing mail trappen. Lees regelmatig onze nieuwsbrieven en bespreek deze fraudevorm met je familie en maak afspraken over hoe je elkaar benadert in geval van nood. Ben je toch opgelicht, bel dan direct met jouw bank en de bank waar je het geld naar hebt overgemaakt. Doe ook aangifte bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of via de website van de politie.

Stuur deze nieuwsbrief door aan familie, vrienden of kennissen die dit nodig hebben!

Bron: MCS, Opgelicht, Fraudehelpdesk, Politie en internet artikelen.