MCS Tips!

Ook Rabobank en DigiD slachtoffer van DDoS-aanval!

Maandagmiddag is ook de Belastingdienst getroffen door een DDoS-aanval, waarbij extreem veel dataverkeer op een website wordt afgestuurd.

Na ABN Amro en ING is maandagochtend ook de Rabobank slachtoffer geworden van een DDoS-aanval. Bij zo’n aanval worden grote hoeveelheden dataverkeer op een website afgevuurd, die daardoor onbereikbaar wordt.

 

Ook de Belastingdienst en DigiD hebben maandag te maken gehad met een DDoS-aanval. Een woordvoerder van de Belastingdienst-website meldt dat door de aanval de site rond half 12 niet bereikbaar was. “Dat duurde vijf tot tien minuten. We hebben een aantal meldingen gekregen van bezoekers. Inmiddels functioneert de site weer.”.

DigiD kreeg later op de middag te maken met een soortgelijke aanval. Vanaf 17.00 uur was de overheidssite weer beschikbaar.

 

Na de aanvallen op de banken en andere grote Nederlandse instellingen zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof dat het Nationaal Cyber Security Centrum de aanvallen “nauwlettend” volgt. “We zien dat aanvallen steeds geavanceerder worden”, zei Schoof in een verklaring.

“Het is daarom goed om te zien dat (financiële) instellingen de situatie goed en professioneel oppakken. Informatie wordt uitgewisseld en we staan in nauw contact met elkaar.”

Bij de Rabobank kunnen veel klanten door de DDoS-aanval niet inloggen. Mobiel bankieren, internetbankieren en het gebruik van iDeal is daardoor voor veel mensen onmogelijk geworden, laat de Nederlandse bank weten. Zie Rabobank Twitter berichten hieronder.

De aanval begon rond 9.10 uur, zegt een woordvoerder van de Rabobank. “Het gaat om meerdere aanvallen achter elkaar, waarvan de intensiteit varieert.”

Als klanten eenmaal in de betalingsomgeving zitten, kunnen zij wel gebruikmaken van de diensten. “Vergelijk een DDoS-aanval met een vrachtwagen die voor de deur van de winkel geparkeerd staat. Je komt de winkel dan moeilijk binnen, maar eenmaal binnen heb je weinig last.”

 

‘Niet toevallig’

Banken hebben continu te maken met DDoS-aanvallen, zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) zondag in het tv-programma Buitenhof. Dat de websites van de Nederlandse banken er deze dagen zoveel last van hebben komt doordat de aanvallen omvangrijker zijn dan normaal.

Dat de aanvallen op alle drie de banken zo’n grote impact hebben, wekt de indruk dat ze met elkaar te maken hebben, zegt de Rabobank-woordvoerder. “Dit is niet toevallig.” Wie er achter de aanvallen zit, weet de Rabobank niet. Zowel ABN Amro als ING hebben aangifte gedaan tegen de DDoS-aanvallers.

Hoe lang de storing nog duurt, kan de Rabobank niet zeggen. “Dat hangt ervan af hoe lang de vrachtwagen voor de deur geparkeerd wordt en hoe snel wij de omleiding hebben bijgesteld.”

 

Bron: NOS, Rabobank, ABN Amro, ING, Belastingdienst en internet nieuws artikelen.