Nep bericht Belastingdienst! Welke oplichtingstrucs criminelen vaak gebruiken!

Het is weer eens raak: mails van de ‘Belastingdienst’ met de belofte van een belastingteruggave. Zie voorbeeld nepbericht hieronder. De truc is niet zozeer nieuw, maar wél goed uitgevoerd. Het is zowel de valse mail als de nagemaakte website van de ‘Belastingdienst’ zien er op het eerste gezicht overtuigend uit. Zo hopen oplichters in dit geval klanten van veel banken te bestelen.

Eerst checken dan klikken!

Bescherm jezelf tegen phishing! Het komt steeds vaker voor dat criminelen zich voordoen als medewerkers van de Belastingdienst. Steeds meer mensen ontvangen nepmails (phishingmails, valse e-mails) waarin criminelen zich voordoen als een overheidsinstelling, bank of bedrijf. Soms word je ook telefonisch benaderd. Met die gegevens, zoals wachtwoorden of toegangscodes, kunnen internetcriminelen je veel geld afhandig maken. Wij leggen je hieronder uit welke oplichtingstrucs criminelen vaak gebruiken, om je betalingen te laten doen:

Ouderen vaker slachtoffer van telefonische spoofing!

Opgelicht meldt steeds dat meerdere (hoog)bejaarde mannen en vrouwen zijn vaker slachtoffer van oplichting door telefonische spoofing. Volgens de politie zijn bij deze oplichtingstruc grote geldbedragen buitgemaakt.

Wat is eignelijk telefonische spoofing voor oplichtingstruc?