Pas op! Pakketoplichters gaan er met bestellingen op jouw naam en adres vandoor!

Oplichters zijn voortdurend opzoek naar andere manieren om te frauderen en de boel te belazeren. Deze criminelen zijn gehaaid en dat weten wij. Toch tuinen we vaak in hun oplichtingstrucs.

Dat er in tijden van avondlockdown en eerdre winkelsluitingstijden regelmatig een pakketbezorger voor je deur staat, is voor velen niet vreemd. Maar dat die bezorger mogelijk pakketjes brengt die je zelf helemaal niet besteld hebt, is daarentegen wel bijzonder, al helemaal als ze wél aan jou geadresseerd zijn en de factuur nog voldaan moet worden. Bij Opgelicht komen de laatste tijd meldingen binnen van mensen die dit is overkomen. Wees dus altijd alert!

Ook webcriminelen zetten in de weken voor de kerstdagen en Oud en Nieuw een tandje bij door met nepwebsites consumenten op te lichten. Dat kan de feestdagen wel flink verpesten. Wie erin trapt en een bestelling plaatst, krijgt niets geleverd.

De feestdagen komen eraan en dat is leuk voor ons allemaal maar cybercriminelen zien in deze periode van het jaar een buitenkansje om toch mensen gegevens af te troggelen en op te lichten. Hoe meer we in deze coronatijd online winkelen en bankieren, hoe groter de kans dat deze criminele beet hebben. Cybercriminelen zijn dus extra actief rond de feestdagen. Lees hier meer in onze eerdere artikel.

Je vraagt zich af hoe zo’n Oplichter aan jouw adres en persoonlijke gegevens komt?

Dat heeft te maken met Phishing maar ook zeker met Datalek!  Zoals je weet er is al dit jaar een aantal Datalek bij de GGD en Facebook geconstateerd. Telefoonnummers, naam- en adresgegevens van honderdduizenden klanten staan nu op straat. Wees dus altijd alert en trap er niet in!

Datalek van 533 miljoen Facebookers!

Eerder dit jaar is een groot datalek bij Facebook ontdekt! Een bestand met de privégegevens van miljoenen Facebookgebruikers is online verschenen. In het bestand staan gegevens als naam, woonplaats en telefoonnummer van meer dan 533 miljoen gebruikers, waaronder ruim 5,4 miljoen Nederlanders. Aldus NOS, Opgelicht en Business Insider. Experts waarschuwen dat deze gegevens kunnen worden misbruikt..

Facebook Datalek kan gebruikt worden voor oplichting

Het gevaar van dit grote Datalek is vooral dat de gegevens gebruikt kunnen worden voor oplichting via o.a. E-mail, SMS en WhatsApp. Oplichters zijn voortdurend aan het verzamelen van persoonlijke gegevens en hoe meer gegevens zo’n oplichter over je heeft, hoe overtuigender hij/zij het bericht kan maken en persoonlijk versturen via SMS, E-mail en/of WhatsApp.  Met de gelekte gegevens kunnen oplichters proberen je vertrouwen te winnen, bijvoorbeeld door je naam of werkgever te noemen. Wees dus altijd alert en laat je niet oplichten.

Datalek bij GGD!

Volgens de Fraudehelpdesk werd op 26 januari 2021 bekend dat persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders in criminele handen terecht kwamen. Er zijn toen twee verdachten die werkten in het corona-callcenter van de GGD. Deze twee verdachten boden de gegevens van mensen die zich op corona lieten testen te koop aan via social media.

Er zijn NAW-gegevens, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en BSN’s verkocht. Maar waarvoor kunnen deze gegevens allemaal worden gebruikt?

Je kunt door deze criminelen (persoonlijk) benaderd worden via telefonisch, via WhatsApp, sms en per e-mail met een verzoek om iets te betalen of in te loggen. De afzender zal zich dan voordoen als een bekende of een vertrouwde instantie.

Ook kan een oplichter zich ergens voordoen als jou. Want een identificatie gebeurt meestal aan de hand van jouw postcode, adres en geboortedatum of BSN. Er kunnen goederen op jouw naam worden besteld en abonnementen op jouw naam worden afgesloten. Aldus de Fraudehelpdesk.

Wat kun je doen?

Datalek kan je helaas zelf niet voorkomen en ook niet verhinderen dat jouw gegevens gebruikt worden. Wees daarom extra alert en trap er niet in. Wees alert op oplichting via de telefoon, post, e-mail, sms en WhatsApp. Controleer regelmatig de bij- en afschrijvingen bij jouw bank. Zorg altijd voor unieke en sterke wachtwoorden voor al jouw online accounts!

Hoe de Pakket-Oplichters te werk gaan?

De oplichters maken van te voren een account aan bij een bepaalde webwinkels die ‘achteraf betaling’ aanbiedt. Vervolgens bestellen de oplichters een pakket op naam en het adres van iemand anders en ze kiezen voor de optie ‘achteraf betalen’. Vervolgens wijzigen de oplichters de bezorgadres nog vóór de eerste afleverpoging.

Ook goed om te weten het pakket is bij voorkeur niet te duur, niet te goedkoop en mag zeker niet door de brievenbus passen, want juist daarin schuilt de truc. Wanneer de webwinkel het pakket aanmeldt bij PostNL ontvangt de oplichter een mailtje met een Track&Trace-code én met de mogelijkheid om de bezorglocatie te wijzigen. De bezorglocatie wordt vervolgens nog vóór de eerste reguliere bezorgpoging gewijzigd naar een afhaalpunt. Vervolgens haalt de oplichter zijn buit op.

Soms een PostNL pakketje die er doorheen glipt en komt alsnog bij je voor de deur!

Dit lijkt allemaal te makkelijk en te simpel om waar te zijn. Als de oplichter het pakket namelijk zelf ophaalt, moet hij of zij zich aan de balie wél even legitimeren. Dit betekend voor oplichters die niet gevonden willen worden dat er een groot probleem op hun te wachten staat, want vroeg of laat komt de politie informeren bij PostNL en vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Ondanks de legitimatieplicht lukt de oplichters toch om het pakket af te halen

De oplichters hebben een slimme truck bedacht om alsnog de pakketjes op te halen. Dat doen ze door de pakketje te laten ophalen door mensen die de risico’s niet in kunnen schatten en die snel geld nodig hebben. Zoals naïeve jongeren of katvangers. Het lukt de katvangers kennelijk om met een overtuigende smoes toch een pakketje af te halen. Zij legitimeren zich wellicht met hun eigen legitimatiebewijs: zonder vaste woon- of verblijfplaats is het voor de politie moeilijker om je te vinden.

Doe direct aangifte bij de politie als je hier slachtoffer van bent geworden. Neem contact op met de webshops die jou de pakketjes en de factuur hebben gestuurd. Ook m.b.v. PostNL-app kan je traceren welke pakketten er naar je onderweg zijn.

Bron: MCS, Fraudehelpdesk, Opgelicht, NOS, Business Insider, Bloomberg, Facebook en internet artikelen.