Wereldwijde storing WhatsApp, Facebook en Instagram!

WhatsApp, Facebook en Instagram zijn wereldwijd al de hele avond niet te bereiken door een storing. Het is nog niet duidelijk wat er aan de hand is, maar het lijkt wel goed mis te gaan.

Facebook is door de buitenwereld helemaal niet meer te bereiken. Vaak komt zoiets door een simpele fout die snel te herstellen is, maar hier lijkt meer aan de hand.

De storing begon tussen 17.30 en 17.45 uur. Inmiddels zijn er bij de storingsdienst al zo’n 136.000 meldingen over Whatsapp, 29.000 over Instagram en 27.000 over Facebook binnengekomen uit Nederland. De kans is daarom groot dat deze storing nog wel even kan duren.

Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram en WhatsApp, kan nog niet zeggen wanneer de storing is opgelost. In een reactie biedt het bedrijf wel zijn “oprechte excuses aan iedereen aan die momenteel wordt getroffen door uitval van onze diensten”.

Ook zegt Facebook dat er hard wordt gewerkt om de storing op te lossen. Facebook zegt dat er sprake is van een netwerkprobleem, maar specificeert het euvel niet verder. Op de Amerikaanse beurs levert Facebook bijna 5 procent aan beurswaarde in.

Als gevolg van de storing gebruikt iedereen nu ‘Bellen en SMS’!

Gebruikers van Facebook zagen simpelweg een foutpagina of een bericht dat hun browser geen verbinding kon maken. De WhatsApp- en Instagramapps vertonen geen nieuwe inhoud. Zie foto hieronder en rood gemarkeerd facebook link website.

Als gevolg van de storing ziet telecomprovider KPN een “abnormale stijging” van het bel- en sms-verkeer. Het bedrijf zegt later op de avond met cijfers over de stijging te komen.

De kans dat een server van Facebook gehackt wordt, is eerder klein. “Hun infrastructuur is heel goed beveiligd. Het is moeilijk te voorspellen hoelang deze storing zal duren. Wees er maar zeker van dat bij Facebook alle alarmen afgegaan zijn.”

Oorzaak van deze storing is nog onbekend, waardoor alle verwijzingen naar Facebook zijn verdwenen uit het zogenoemde Domain Name System, het adresboek van het internet. Dat wordt gebruikt om domeinnamen te koppelen aan door computers te begrijpen IP-adressen. De gevolgen zijn dat smartphones en andere computers de Facebook-servers gebruiken deze niet kunnen vinden, en er dus ook geen verbinding mee kunnen maken.

De Enorme impact van de storing

Een grote storing als deze komt relatief zelden voor, maar heeft meestal een enorme impact. De apps van Facebook worden door miljarden mensen gebruikt. Vaak komt zoiets door een simpele fout die snel te herstellen is, maar hier lijkt meer aan de hand.

Op 19 maart hadden de diensten van Facebook ook te maken met een grote storing. Die duurde toen ongeveer een uur. Instagram lag vorige maand zestien uur plat. In juni lagen alle Facebook-platforms plat. De kans is groot dat deze keer de storing nog wel even kan duren!

 

BRON: MCS, NOS, Facebook, KPN en Internet Artikelen.